ßßß Cookit - przepis na Lemoniada rabarbarowa z estragonem

Lemoniada rabarbarowa z estragonem

nazwa

Wykonanie

Pyszny napój na lato. Ma piękny kolor, świetny smak, ochładza, każdy chętnie sięgnie po jeszcze. Lemoniada będzie idealna na spotkanie w ogrodzie, na działce czy podczas pikniku.
Dodatek estragonu jest trafiony. Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie przepis w miesięczniku "Kuchnia", z maja tego roku. Estragon można tez zastąpić świeżą melisą.
Bardzo polecam!
Składniki:
300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
170 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 gałązki estragonu (albo melisy)
125 ml soku z cytryny
opcjonalnie: 2 szklanki kostek lodu
opcjonalnie: plasterki cytryny
Wykonanie:
Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej).
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.
Przecedzić*, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, opcjonalnie także lodem i plasterkami cytryny.
****
*Z przecedzonego rabarbaru wyłowić i wyrzucić estragon, a sam rabarbar można zjeść solo, jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Jest pyszny.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/06/lemoniada-rabarbarowa-z-estragonem.html