Wykonanie

Pyszny
napój na lato. Ma piękny kolor, świetny smak, ochładza, każdy chętnie sięgnie po jeszcze. Lemoniada będzie idealna na spotkanie w ogrodzie, na działce czy podczas pikniku.Dodatek
estragonu jest trafiony. Pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie przepis w miesięczniku "Kuchnia", z maja tego roku.
Estragon można tez zastąpić świeżą
melisą.Bardzo polecam!Składniki:300 g
rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki170 g
cukruskórka otarta z jednej
cytryny2 gałązki
estragonu (albo
melisy)125 ml
soku z cytrynyopcjonalnie: 2 szklanki kostek
loduopcjonalnie: plasterki
cytrynyWykonanie:
Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml
wody, dodać
cukier i
skórkę z cytryny (uprzednio umytej i sparzonej).Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla
estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.Przecedzić*, powstały
syrop połączyć z
sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej
wody, opcjonalnie także
lodem i plasterkami
cytryny.*****Z przecedzonego
rabarbaru wyłowić i wyrzucić
estragon, a sam
rabarbar można zjeść
solo, jako dodatek do
jogurtu czy owsianki. Jest pyszny.