Wykonanie
Znowu cieplejsze dni i znowu ochota na lżejsze obiady. Taka
sałatka jest doskonała, tym bardziej, że można ją zapakować do pudełka i zabrać na długi, zbyt długi dzień w pracy.
Sałatkę przygotowałam z produktów, które dostałam od Lubelli. Przypominam też, że możecie wygrać 4 rodzaje
makaronu tutaj (
między innymi właśnie Fusilloni).

Składniki (na 2 porcje):150 g
makaronu Fusilloni (duże świdry)3 - 4 plastry
szynki parmeńskiej4
suszone pomidory10 - 12
szparagówser grana padano1 łyżka
oliwypół łyżki
octu balsamicznegopół łyżeczki
soku z cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Szparagi podgotować na parze, tak aby były jędrne.
Szynkę pokroić na kawałki (można podsmażyć przez chwilę na patelni beztłuszczowej, ale nie jest to konieczne).
Pomidory pokroić na kawałki.
Makaron i
szparagi przestudzić. Wymieszać
makaron,
szynkę, pokrojone
szparagi i
pomidory. Wymieszać
ocet balsamiczny,
oliwę i
sok z cytryny. Doprawić
solą i
pieprzem. Polać sosem
sałatkę. Rozłożyć do 2 miseczek / talerzy i posypać
startym serem.

/wydrukuj przepis/