Wykonanie
Składniki2 sztuki1
czerwona papryka, upieczona w piekarniku2 małe bułeczki
drożdżowe, opieczone w tosterze lub świeże2 - 3 plasterki
białego sera (
twarogu)garść liści świeżej
bazyliioliwa extra virgine
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzopcjonalnie -
masłoPrzygotowaniePieczona
papryka: piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut, raz przewracając ją podczas pieczenia. Ostudzić, zdjąć skórkę i usunąć środek wraz z pestkami. Zachować miąższ, pokroić go na paski, posypać
solą morską, świeżo zmielonym
pieprzem, polać
oliwą extra virgine.Bułeczki przekroić na połówki, opiec w tosterze, skropić
oliwą z oliwek extra virgin (lub posmarować
masłem). Położyć po kawałku
papryki, przykryć plasterkami
sera białego oraz listkami
bazylii. Całość skropić
oliwą extra virgine, posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i doprawić ewentualnie
solą.