ßßß Cookit - przepis na Ciasto "batoniki" z malinami i orzeszkami pinii

Ciasto "batoniki" z malinami i orzeszkami pinii

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g mąki
200 g płatków owsianych
250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
175 g brązowego cukru
drobno starta skórka z 1 cytryny
100 g orzeszków pinii
250 g malin
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę o boku 23 cm wysmarować cienko masłem.
Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości orzeszków pinii, uformować kulę z ciasta.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno. Rozłożyć maliny i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą orzeszków pinii. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/batony_z_malinami/przepis.html