ßßß Cookit - przepis na Crumble czereśniowe

Crumble czereśniowe

nazwa

Wykonanie

Miałam jeszcze zamrożone pudełko czereśni na coś specjalnego :) I tak pojawił się pomysł i smak na crumble, no i czereśnie do tego przepisu były idealne, ale można wykorzysta też inne owoce - wiśnie, porzeczki, maliny, jagody, jeżyny lub po prostu mix różnych owoców.
SKŁADNIKI
ok. 1/2 kg wydrylowanych czereśni
1 szklanka mąki żytniej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
ok. 80 g miękkiego masła
PRZEPIS
Czereśnie kroimy na pół i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe - mieszamy wszystko razem.
Następnie dodajemy miękkie masło i rękoma mieszamy otrzymując niejednolitą konsystencję, nieduże grudki (coś jak kruszonka:).
Posypujemy czereśnie kruszonką, tak aby równomiernie je przykryć.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy nasze crumble przez ok 30-40 minut, aż zbrązowieje.
W wersji FIT podajemy crumble z łyżką gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Ale możemy również zjeść gorące crumble z lodami śmietankowymi, jeśli nie dbamy o kalorie ;)
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/07/crumble-czeresniowe.html