Wykonanie
Miałam jeszcze zamrożone pudełko
czereśni na coś specjalnego :) I tak pojawił się pomysł i smak na crumble, no i
czereśnie do tego przepisu były idealne, ale można wykorzysta też inne
owoce -
wiśnie,
porzeczki,
maliny,
jagody,
jeżyny lub po prostu mix różnych
owoców.SKŁADNIKIok. 1/2 kg wydrylowanych
czereśni1 szklanka
mąki żytniej1/4 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
wiórków kokosowychok. 80 g miękkiego
masłaPRZEPIS
Czereśnie kroimy na pół i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe - mieszamy wszystko razem.Następnie dodajemy miękkie
masło i rękoma mieszamy otrzymując niejednolitą konsystencję, nieduże grudki (coś jak kruszonka:).Posypujemy
czereśnie kruszonką, tak aby równomiernie je przykryć.Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy nasze crumble przez ok 30-40 minut, aż zbrązowieje.W wersji FIT podajemy crumble z łyżką gęstego
jogurtu naturalnego lub greckiego. Ale możemy również zjeść gorące crumble z
lodami śmietankowymi, jeśli nie dbamy o kalorie ;)