Składniki4 dojrzałe czarne figi4 łyżeczki masła4 łyżki płynnego miodu2 łyżki czerwonego wina (brandy lub soku z cytryny)4 łyżki grubo posiekanych pistacji1 łyżeczka cynamonu1 kubeczek jogurtu greckiegoPrzygotowanieRozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, do około 190 stopni. Figi naciąć do połowy na krzyż, delikatnie rozchylić boki i ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi włożyć po 1 łyżeczce masła, po 1 łyżce miodu oraz polać winem (brandy lub sokiem z cytryny). Posypać pistacjami i cynamonem. Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 15 minut lub do czasu aż figi będą miękkie i gorące.Figi ułożyć na talerzykach i polać powstałym sosem (jeśli nie jest gęsty zredukować na kuchence). Podawać z jogurtem greckim.