Wykonanie
Składniki1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody1 kg
arbuza (zważonego ze skórą)sok z 1
limonki2 cm kawałek
imbiruPrzygotowanieW rondelku podgrzać i rozpuścić
cukier w wodzie. Zagotować, a następnie gotować powstały
syrop jeszcze przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić.
Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do miski lub pojemnika blendera, zmiksować.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce zachowując sok.
Imbir z
sokiem dodać do
arbuza i wlać
syrop. Wszystko wymieszać a następnie przelać przez sitko do czystego naczynia lub dzbanka. Dodać
sok z limonki, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Przechowywać w lodówce.Propozycja podaniaPodawać z
lodem, plasterkami
limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem
arbuza. Można rozcieńczać prosecco (aby uzyskać
alkoholowy drink) albo dodatkową
wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego
napoju.WskazówkiWersja błyskawiczna lemoniady arbuzowej:
Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził. Trzymamy go tam aby w każdej chwili
mieć możliwość zrobienia
napoju.Wykroić miąższ z połówki małego
arbuza ze skóry i włożyć go do pojemnika blendera (większe i łatwo dostępne pestki można wyrzucić).Dodać obrany i pokrojony na plasterki
imbir (2 cm), wsypać 2 łyżki
cukru, wlać sok z 1
limonki oraz sok z 1
pomarańczy jeśli ją akurat mamy.Wszystko zmiksować, ale krótko, wówczas miąższ się rozpadnie a pestki pozostaną w większych kawałkach. Przelać przez sito do czystego naczynia i przetrzeć łyżką resztę zgromadzonego na sitku miąższu.
Napój spróbować i w razie potrzeby dosłodzić.