Wykonanie
Składniki2 porcje:1 mała
cukinia (około 250 g)160 g
makaronu typu rurki (penne), może być bezglutenowy lub zwykły4 łyżki
oliwy extra vergine4 plasterki
szynki parmeńskiej5 kawałków
suszonych pomidorów w
oliwieświeży
tymianek60 g pokruszonego
sera koziego, owczego lub
fetysól i świeżo mielony
pieprz do smakuPrzygotowanieNastawić do ugotowania
makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię).
Cukinię pokroić na podłużne (około 4 cm) kawałki o grubości ok 1 cm i zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Grillowanie powinno przebiegać szybko (czas około 5 minut), w tym czasie
cukinię należy kilkakrotnie przemieszać drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a
cukinię przykryć folią aluminiową.W oczekiwaniu na ugotowanie
makaronu pokroić
suszone pomidory (drobno) oraz plasterki
szynki parmeńskiej (poprzecznie na około 4 cm kawałki). Odcedzić na durszlaku ugotowany al dente
makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki
oliwy i przez chwilę (około 30 sekund) podsmażyć w garnku
szynkę parmeńską, po czym szybko dodać
suszone pomidory,
cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić),
tymianek oraz przecedzony
makaron i 2 łyżki
oliwy.Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze, dodać pokruszony
ser i udekorować dodatkowym
tymiankiem.