ßßß Cookit - przepis na Makaron z suszonymi pomidorami, kozim serem i szałwią

Makaron z suszonymi pomidorami, kozim serem i szałwią

nazwa

Wykonanie

« Baziółka
Food Blogger Fest #3 »
Delikatny sos szałwiowy? Czemu nie!
Wystarczy kilka minut ziół na patelni i uwalnia się ten wspaniały aromat…
Przy okazji chciałam wypróbować włoski makaron jajeczny Belli, sprowadzany z rodzinnej manufaktury. Na pewno nie można go porównać z tym produkowanym na masową skalę. Dużo bardziej sycący i smaczniejszy – twardszy, nie rozpadający się, a taki właśnie lubię. W końcu sekret najlepszych włoskich makaronów tkwi w sposobie ich wytwarzania i to się potwierdza.
Dodatkowo w przepisie użyłam dość charakterystycznych i ostrych smaków, a nie wszyscy takie lubią. Jednak makaron z bazą szałwiową, nawet bez dodatków jest smaczny! Właśnie w takiej wersji uciekło mi z patelni pół porcji 😉
Składniki:
makaron
– garść listków szałwi
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
sól i pieprz
ser kozi
suszone pomidory
szałwia do dekoracji
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, po czym dodajemy garść szałwii i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ugotujemy makaron. nakładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze układając dodatki i ozdabiając liśćmi szałwi.
Prosto, szybko, smacznie!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/09/makaron-z-suszonymi-pomidorami-kozim-serem-i-szalwia