Wykonanie
« BaziółkaFood Blogger
Fest #3 »Delikatny sos szałwiowy?
Czemu nie!Wystarczy kilka minut
ziół na patelni i uwalnia się ten wspaniały aromat…

Przy okazji chciałam wypróbować włoski
makaron jajeczny Belli, sprowadzany z rodzinnej manufaktury. Na pewno nie można go porównać z tym produkowanym na masową skalę. Dużo bardziej sycący i smaczniejszy – twardszy, nie rozpadający się, a taki właśnie lubię. W końcu sekret najlepszych włoskich
makaronów tkwi w sposobie ich wytwarzania i to się potwierdza.Dodatkowo w przepisie użyłam dość charakterystycznych i ostrych smaków, a nie wszyscy takie lubią. Jednak
makaron z bazą
szałwiową, nawet bez dodatków jest smaczny! Właśnie w takiej wersji uciekło mi z patelni pół porcji 😉Składniki:–
makaron– garść listków
szałwi– 3 łyżki
oliwy z oliwek– łyżka
masła–
sól i
pieprz–
ser kozi–
suszone pomidory–
szałwia do dekoracji

Na patelni rozgrzewamy
oliwę i
masło, po czym dodajemy garść
szałwii i podsmażamy kilka minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Kiedy ugotujemy
makaron. nakładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze układając dodatki i ozdabiając liśćmi
szałwi.Prosto, szybko, smacznie!