ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami

Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami

nazwa

Wykonanie

Składniki
125 g mąki
4 łyżki cukru
szczypta soli
75 g masła, zimnego + do posmarowania formy
1/2 jajka
500 g śliwek
250 g mascarpone
250 mlmleka zagęszczonego słodzonego (z puszki)
2 jajka
4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
Formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drobno posiekane masło. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta (można to zrobić mikserem), następnie dodać pół jajka (resztę użyć np. do jajecznicy) i ulepić kulę z ciasta.
Ciasto położyć na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, oprószyć z wierzchu mąką, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Odkleić górny arkusz, przenieść ciasto do formy papierem do góry, odkleić górny arkusz a ciastem wyłożyć formę (dno i boki). Brakujące miejsca można dokleić palcami. Formę włożyć do zamrażarki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Śliwki pokroić na kawałki. Mleko skondensowane wymieszać, gdyż na dnie puszki może być bardziej gęste niż na powierzchni. Zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym, na gładkie ciasto bez grudek, nie ubijać.
Wyjąć formę, ułożyć śliwki i wylać masę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie posypać wierzch płatkami migdałów i dalej zapiekać przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze i najlepiej na niższej półce piekarnika, tak aby spód jak najlepiej się dopiekł. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.
Wskazówki
Jeśli chcemy i mamy więcej czasu, możemy podpiec kruchy spód, tak jak w tarcie z malinami. Z takim ciastem postępujemy tak jak w tamtym przepisie, schładzamy przez godzinę i podpiekamy z obciążeniem. Wówczas czas pieczenia całej tarty z owocami i masą kremową skróci się - tak jak w tamtym przepisie - do około 15 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_ze_sliwkami_migdalami/przepis.html