Wykonanie
Składniki125 g
mąki4 łyżki
cukruszczypta
soli75 g
masła, zimnego + do posmarowania formy1/2
jajka500 g
śliwek250 g
mascarpone250 mlmleka zagęszczonego słodzonego (z puszki)2
jajka4 łyżki
płatków migdałówPrzygotowanieFormę na tartę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól i drobno posiekane
masło. Rozetrzeć
masło z
mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta (można to zrobić mikserem), następnie dodać pół
jajka (resztę użyć np. do jajecznicy) i ulepić kulę z ciasta.Ciasto położyć na podsypanym
mąką arkuszu papieru do pieczenia, oprószyć z wierzchu
mąką, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Odkleić górny arkusz, przenieść ciasto do formy papierem do góry, odkleić górny arkusz a
ciastem wyłożyć formę (dno i boki). Brakujące miejsca można dokleić palcami. Formę włożyć do zamrażarki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 15 minut.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Śliwki pokroić na kawałki.
Mleko skondensowane wymieszać, gdyż na dnie puszki może być bardziej gęste niż na powierzchni. Zmiksować
ser mascarpone z
jajkami i
mlekiem skondensowanym, na gładkie ciasto bez grudek, nie ubijać.Wyjąć formę, ułożyć
śliwki i wylać masę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie posypać wierzch
płatkami migdałów i dalej zapiekać przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze i najlepiej na niższej półce piekarnika, tak aby spód jak najlepiej się dopiekł. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.WskazówkiJeśli chcemy i mamy więcej czasu, możemy podpiec kruchy spód, tak jak w tarcie z
malinami. Z takim
ciastem postępujemy tak jak w tamtym przepisie, schładzamy przez godzinę i podpiekamy z obciążeniem. Wówczas czas pieczenia całej tarty z
owocami i masą kremową skróci się - tak jak w tamtym przepisie - do około 15 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.