ßßß Cookit - przepis na Sałatka z gruszką w grzanym winie

Sałatka z gruszką w grzanym winie

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
sałata karbowana i młode listki szpinaku
1 gruszka gotowana w grzanym winie
1/3 szklanki borówki amerykańskiej
1/2 świeżej pomarańczy
2 łyżki orzechów włoskich
Grzanki z bagietki:
6 kromeczek bagietki
masło
100 g serka koziego (roladki)
Winegret:
4 łyżeczki oliwy extra vergine
4 łyżeczki syropu klonowego
4 łyżeczki soku z cytryny
sól i zmielony pieprz
1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Gruszki w grzanym winie: do garnka wlać wino, włożyć dodatki (jak w tym przepisie) i zagotować. Dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ósemki gruszki (powinny być całe zanurzone w winie). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Gotowe gruszki wyjąć na talerz, wino wykorzystać wedle uznania :-)
Sałatę i szpinak opłukać, osuszyć, wyłożyć do talerzy. Dodać gruszki (jedną ćwiartkę można pozostawić do dekoracji w całości, resztę pokroić na kawałki).
Dodać opłukaną i osuszoną borówkę oraz wyfiletowaną ze skórki oraz błonek pomarańczę.
Posypać orzechami włoskimi zrumienionymi na suchej patelni.
Obłożyć grzankami z bagietki: rozgrzać grill w piekarniku lub włączyć górną grzałkę na wysoką moc (około 230 stopni C). Kromeczki bagietki posmarować masłem, położyć plasterki sera koziego, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na najwyższą półkę (najbliżej źródła ciepła). Zapiekać przez około 2-3 minuty cały czas obserwując czy już są gotowe.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/salatka_z_gruszka_w_grzanym_winie/przepis.html