Wykonanie
Przeglądając anglojęzyczne książki czy czasopisma kulinarne bardzo często można spotkać tego rodzaju ciasta. Ciasta z
syropem. Zbierałam się dłuższy czas, żeby wypróbować takie ciasto, bo bardzo intrygowało mnie co dzieje się z
ciastem, gdy poleje się go taką ilością płynu. No i upiekłam. Ciasto wyrosło ładnie, aż żal było eksperymentować dalej. Z lekko drżącą ręką polewałam je zawartością rondelka. Z jeszcze większym przejęciem odkroiłam kawałek. Nie ma zakalca uff...kuliminacja emocji przyszła gdy przystąpiłam do próbowania pierwszego kawałka...i co? Wilgotny, przepełniony aromatem
pomarańczy...sernik! Tak, to było pierwsze skojarzenie, smakuje jak sernik. Na drugi dzień, ciasto nie wyglądało już tak "puszyście", siadło, i wyglądem przypominało zakalec, ale smaku nie zmieniło i po raz kolejny byłam świadkiem jak goście po zjedzeniu kawałka, natychmiast pytali się, czy można jeszcze dokładkę...
Będę wypróbowywała kolejne przepisy na ciasta z
syropami oczywiście a ten przepis znalazłam w książce "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa "The Australian Women's Weekly"

125 g
masła100 g (1/2 szklanki) drobnego
cukru2
jajka260 g (1 3/4 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)125 ml
jogurtu (1/2 szklanki)60 ml (1/4 szklanki) soku z
pomarańczy150 g (1 szklanki) mrożonych
jagód (dałam świeże)1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowejSyrop pomarańczowy:165 g (3/4 szklanki) drobnego
cukru125 ml (1/2 szklanki) soku z
pomarańczy60 ml (1/4 szklanki)
wody1 łyżka startej skórki z
pomarańczyNastawiamy piekarnik na 180 st C. Przygotowujemy okrągłą foremka o średnicy 20 cm.
Masło z
cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym
jajku ubijając. Mieszamy z
mąką i połączonym
jogurtem z
sokiem, dodając w dwóch partiach. Dodajemy
jagody i skórkę, mieszamy.Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy ciasto przez 5 minut w foremce.Robimy
syrop. Gorącym polewamy gorące ciasto.
Syrop pomarańczowy:Łączymy
cukier, sok i
wodę w małym rondelku. Mieszamy podgrzewając aż do rozpuszczenia
cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.