ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym

Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Przeglądając anglojęzyczne książki czy czasopisma kulinarne bardzo często można spotkać tego rodzaju ciasta. Ciasta z syropem. Zbierałam się dłuższy czas, żeby wypróbować takie ciasto, bo bardzo intrygowało mnie co dzieje się z ciastem, gdy poleje się go taką ilością płynu. No i upiekłam. Ciasto wyrosło ładnie, aż żal było eksperymentować dalej. Z lekko drżącą ręką polewałam je zawartością rondelka. Z jeszcze większym przejęciem odkroiłam kawałek. Nie ma zakalca uff...kuliminacja emocji przyszła gdy przystąpiłam do próbowania pierwszego kawałka...i co? Wilgotny, przepełniony aromatem pomarańczy...sernik! Tak, to było pierwsze skojarzenie, smakuje jak sernik. Na drugi dzień, ciasto nie wyglądało już tak "puszyście", siadło, i wyglądem przypominało zakalec, ale smaku nie zmieniło i po raz kolejny byłam świadkiem jak goście po zjedzeniu kawałka, natychmiast pytali się, czy można jeszcze dokładkę...
Będę wypróbowywała kolejne przepisy na ciasta z syropami oczywiście a ten przepis znalazłam w książce "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa "The Australian Women's Weekly"
125 g masła
100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
2 jajka
260 g (1 3/4 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)
125 ml jogurtu (1/2 szklanki)
60 ml (1/4 szklanki) soku z pomarańczy
150 g (1 szklanki) mrożonych jagód (dałam świeże)
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Syrop pomarańczowy:
165 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
125 ml (1/2 szklanki) soku z pomarańczy
60 ml (1/4 szklanki) wody
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Przygotowujemy okrągłą foremka o średnicy 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku ubijając. Mieszamy z mąką i połączonym jogurtem z sokiem, dodając w dwóch partiach. Dodajemy jagody i skórkę, mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy ciasto przez 5 minut w foremce.
Robimy syrop. Gorącym polewamy gorące ciasto.
Syrop pomarańczowy:
Łączymy cukier, sok i wodę w małym rondelku. Mieszamy podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/ciasto-z-jagodami-i-syropem.html