ßßß Cookit - przepis na Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i pistacjami

Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
80 g sera z niebieską pleśnią (stilton, roquefort, gorgonzola)
2 garście rukoli
1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pistacji, zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu
miodowy winegret
Przygotowanie
Przygotować 2 porcje miodowego sosu winegret i wymieszać z połową ilości sera pleśniowego.
Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kosteczki pozostałego sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny.
Posypać posiekanymi pistacjami, polać winegretem zmieszanym z serem pleśniowym. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu.
Propozycja podania
Grzanki z bagietki francuskiej + masło.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/salatka_z_gruszkami/przepis.html