Wykonanie


Szukałam pomysłu na prosty i szybki obiad, inspirację znalazłam w najnowszym kwietniowym numerze "Kuchni".
Wątróbka ułożona jest na smażonych porach i ugotowanej
soczewicy.
Mięso i
soczewica sycą.
Soczewica zawiera łatwo przyswajalne
białko i wiele cennych witamin. Tu jest w wersji naprawdę podstawowej, z minimalną ilością dodatków.
Zielona soczewica zachowuje kształt podczas gotowania, także ładnie wygląda na talerzu. Można, jeśli ktoś nie lubi kwasowości, pominąć
ocet balsamiczny, dodać w zamian nieco
soku z cytryny, doprawić
soczewicę posiekaną
natką pietruszki lub innymi
ziołami. Doprawić
solą i
pieprzem. Ja zachowałam
orzechowy smak
soczewicy i nie dodawałam
soli i
pieprzu. W daniu wyrazista jest tu
wątróbka z
porami, która komponuje się z
soczewicą.Składniki: [dla dwóch głodnych osób]400 g
wątróbki drobiowejmąka orkiszowa, kukurydziana lub pszenna do obtoczeniado smażenia:
masło klarowane lub
masło +
olej1
por (175 g)100 g
zielonej soczewicy (3/4 szklanki)
ocet balsamicznyoliwa extra verginesólczarny pieprzWykonanie:Odmierzyć
soczewicę szklanką, przepłukać na sitku (umyć). Włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami
wody. Gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, około 20 minut, aż
soczewica będzie miękka, ale nadal al dente. Powinna wchłonąć całą
wodę, pod koniec gotowania zminimalizować ogień.Ugotowaną i wciąż gorącą
soczewicę zrosić w ilości wedle uznania
octem balsamicznym, skrupulatnie wymieszać, po czym dodać łyżkę
oliwy. Można doprawić
solą i
pieprzem, ale spróbuj bez tego.
Zielona soczewica smakuje
orzechowo i jest smaczna bez nadmiaru dodatków.W trakcie gotowania
soczewicy, umyć
wątróbkę, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć ją w
mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim
wątróbkę na niedużym ogniu, przez 3-4 minuty z każdej strony, albo dłużej, jeśli lubisz bardziej spieczone
mięso.Białą część
pora i parę centymetrów jasnozielonej części pokroić na cieniutkie talarki. Wrzucić je na patelnię w połowie smażenia
wątróbki.
Por powinien zupełnie zmięknąć.
Wątróbkę z
porami sowicie posypać
solą i
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.Na talerzach rozłożyć
soczewicę, a na niej
wątróbkę z
porami.