Wykonanie

Przepis na klasyczny blok
czekoladowy, zwany też czasem
czekoladą kryzysową. Taki robiła moja babcia i ciocia. Jest najlepszy.Mam miłe wspomnienia z dzieciństwa, z wakacji u babci, związane z blokiem
czekoladowym. Blok był prawdziwym rarytasem. Krojony z dużej blachy, po kawałeczku, najwyżej dwóch, dla każdego z wnucząt. Czasem z
bakaliami, czasami bez. Innym razem z
herbatnikami petit beurre. Czasami ze wszystkim naraz.Niektóre smaki zapamiętane w dzieciństwie
potem, po latach, rozczarowują. Blok
czekoladowy pozostał rarytasem i smakuje dokładnie tak, jak w dzieciństwie. Jego zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Gwarantuję, że tym blokiem
czekoladowym zrobicie prawdziwą przyjemność rodzinie. Będzie im smakować dużo bardziej niż zwykła
czekolada, nawet ta z okienkiem.Uwaga! Ten blok
czekoladowy jest słodki. Dla mnie idealny, ale oczywiście można trochę zmniejszyć ilość
cukru, jeśli nie lubisz bardzo słodkiej
czekolady.Składniki na 400 g
mleka:400 g
mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)250 g
masła250 g
cukru120 ml
wody40 g gorzkiego
kakaoSkładniki na 500 g
mleka:500 g
mleka w proszku pełnego (niegranulowanego)315 g
masła315 g
cukru50 g gorzkiego
kakao150 ml (10 łyżek)
wodyDodatkowo:garść suszonych
wiśni lub
żurawin i 200 g
pistacji (mogą być solone, takie zwykłe, na wagę)albo: spora łuskanych garść
orzechów laskowychalbo mieszanka
orzechów włoskich i laskowych (najlepiej świeżo łuskanych)opcjonalnie: 100 g połamanych na mniejsze kawałki twardych
herbatników petit beurreWykonanie:Do garnka wsypać
cukier i
kakao, dodać
wodę i posiekane na drobne kawałki
masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, a
cukier się rozpuści. Zagotować. Masę nieco przestudzić (ok. 5 minut). Stopniowo wsypywać
mleko w proszku, energicznie mieszać trzepaczką do otrzymania jednolitej masy. Nie mogą pozostać grudki.Dodać: żurawinę/wiśnie i
pistacje albo
orzechy laskowe/włoskie. Można dodać też połamane na małe kawałki
herbatniki. Blok
czekoladowy będzie pyszny i bez dodatków.Masę wyłożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20-27 cm, albo kwadratowej o wymiarach 20x20 cm, wyrównać. Blok będzie wówczas niski i łatwo będzie można go później pokroić na małe kawałki wielkości
cukierków. Można go też oczywiście wyłożyć do niedużej keksówki.Formę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Masa zastygnie i będzie się z łatwością kroić.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb