Wykonanie

Dziś przepis z kuchni polskiej codziennej, przygotowany na podstawie: "Mojej kuchni polskiej" Mateusza Gesslera. Delikatna
wątróbka (dzięki moczeniu w
mleku) z dodatkami, jestem jej wielką fanką. Miłośnicy (lub choćby osoby tolerujące)
wątróbki powinni docenić smak tego dania.
Wątróbkę moczy się przez kilka godzin, ale jeśli ten proces rozpoczniesz przed pracą, masz obiad w mig.Składniki [na 3-4 porcje]:400 g
wątróbki drobiowej1 mała
czerwona papryka1 mała
żółta papryka1 średnia
cebula2-3 łyżki
wodyklarowane
masło - 1-2 łyżki
mąka pszennasól,
pieprzWykonanie:
Wątróbki oczyścić z błon i nieładnych fragmentów, wypłukać kilka
razy w wodzie. Zalać
mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, ale można na dłużej, np. zalać przez pracą, by
mieć je gotowe do smażenia od razu po powrocie.Po tym czasie wyjąć je, pokroić w mniejsze kawałki. Na talerz wysypać kilka łyżek
mąki. Obtoczyć w niej
wątróbki.Na szerokiej patelni rozgrzać klarowane
masło i zrumienić na nim pokrojoną w paski
cebulę. Dodać
wątróbki, smażyć krótko, następnie posolić i dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski
paprykę. Na patelnię wlać
wodę i zagotować. Powstanie sos. Smażyć aż do czasu gdy
wątróbka będzie miękka, ale nie surowa w środku,
papryka może być al dente - według uznania. Całość doprawić
solą i
pieprzem.jMożna podawać np. z tłuczonymi
ziemniakami i surówką/burakami na ciepło.