ßßß Cookit - przepis na Sałatka z jarmużem i dynią

Sałatka z jarmużem i dynią

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie uda Ci się zdobyć jarmużu, można w zastępstwie dać surową, drobno poszatkowaną brukselkę lub szpinak. Jarmuż jest wspaniałym warzywem, Jest bogatym źródłem witamin A i C, miedzi, manganu i potasu. Warto go włączyć do diety - nazywany jest królem zieleniny. Surowy jarmuż dla niektórych może być jednak ciężkostrawny.
Składniki [na 1 porcję jako samodzielne danie albo 2 jako dodatek do obiadu]:
40 -50 g surowych liści jarmużu
50 g surowej dyni bez pestek i skóry, smacznej odmiany np. francuskiej
1-2 łyżki soku z cytryny
garść pestek dyni, uprażonych na nienatłuszczonej patelni, dla uzyskania chrupkości
1-2 łyżki drobno startego ostrego twardego sera żółtego np. Bursztyna, Szenekera, Dziugasa, parmezanu czy gruyera
sól, pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Kawałek dyni obrać ze skórki, usunąć pestki i przy użyciu mandoliny albo obieraczki do ziemniaków pociąć 50 g dyni na cienkie wstążki. Wstążki dyni umieścić w miseczce, polać sokiem z cytryny i osolić. Przemieszać i zostawić na marynowania na kilka minut.
W czasie marynowania się dyni, przygotować jarmuż. Usunąć grube łodygi, a liście pokroić na cienkie paseczki. Umieścić je na talerzu. Rozłożyć dynię bez soku, posypać pestkami dyni i drobno startym serem. Doprawić solą, pieprzem. Skropić oliwą. Wymieszać i podawać.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/10/salatka-z-jarmuzem-i-dynia.html