Wykonanie


Jeśli nie uda Ci się zdobyć
jarmużu, można w zastępstwie dać surową, drobno poszatkowaną
brukselkę lub
szpinak.
Jarmuż jest wspaniałym warzywem, Jest bogatym źródłem witamin A i C, miedzi, manganu i potasu. Warto go włączyć do diety - nazywany jest królem
zieleniny. Surowy
jarmuż dla niektórych może być jednak ciężkostrawny.Składniki [na 1 porcję jako samodzielne danie albo 2 jako dodatek do obiadu]:40 -50 g surowych liści
jarmużu50 g surowej dyni bez pestek i skóry, smacznej odmiany np. francuskiej1-2 łyżki
soku z cytrynygarść pestek dyni, uprażonych na nienatłuszczonej patelni, dla uzyskania chrupkości1-2 łyżki drobno startego
ostrego twardego sera żółtego np.
Bursztyna, Szenekera, Dziugasa,
parmezanu czy gruyera
sól,
pieprzoliwa z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Kawałek dyni obrać ze skórki, usunąć pestki i przy użyciu mandoliny albo obieraczki do
ziemniaków pociąć 50 g dyni na cienkie wstążki. Wstążki dyni umieścić w miseczce, polać
sokiem z cytryny i osolić. Przemieszać i zostawić na marynowania na kilka minut.W czasie marynowania się dyni, przygotować
jarmuż. Usunąć grube łodygi, a liście pokroić na cienkie paseczki. Umieścić je na talerzu. Rozłożyć
dynię bez soku, posypać
pestkami dyni i drobno
startym serem. Doprawić
solą,
pieprzem. Skropić
oliwą. Wymieszać i podawać.
