Wykonanie

Czekoladowe, wilgotne ciasto
rodem z Ameryki. Bardzo smaczna wersja - z
winem. Jedna z lepszych wersji brownie jakie
jadłam. Mam słabość do takich małych przyjemności. Polewę zrobiłam z
białej czekolady z dodatkiem
chili.
Czekolada +
chili to dobrana para. Proponuję kroić na bardzo małe, kilku cm porcje.Ciasto robi się ekspresowo. I nie wymaga umiejętności kulinarnych :)Składniki:60 ml (4 łyżki)
wina czerwonego - merlota*120 g
gorzkiej czekolady100 g
masła2 duże
jaja lub 3 rozmiar M150 g
cukruziarenka z 1
laski wanilii (albo część
cukru zastąpić
cukrem waniliowym)60 g
mąki pszennej40 g gorzkiego
kakao1 łyżeczka
soliSkładniki na polewę:100 g
białej czekoladypół łyżeczki
chili w proszkukilka łyżek
śmietanki kremówkiWykonanie:Roztopić
masło pocięte na mniejsze kawałki z pokruszoną
czekoladą, na gładką masę. Roztapiać na małym ogniu w rondelku lub w kąpieli
wodnej (szklaną lub metalową miskę z
czekoladą i
masłem włożyć do większego garnka wypełnionego
wodą i przykrywającą miskę w 1/2,
wodę doprowadzić do wrzenia i gotować do roztopienia). Przestudzić. Dodać
wino.Dodać
jajka, ziarenka wyłuskane z
laski wanilii i dokładnie wymieszać.Do miski przesiać
mąkę i
kakao. Dodać
sól, mokre składniki i
cukier. Dokładnie wymieszać rózgą - do uzyskania gładkiej masy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (papier najpierw zwijam w kulę, taki pognieciony lepiej dopasowuje się do blachy), wylać ciasto, wygładzić.Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra-dół. Piec przez 25 minut.Po tym czasie wyjąć, zostawić do przestudzenia.* użyłam BAREFOOT MERLOT, kalifornijskiego, smacznego
wina półwytrawnego, które zostało mi przysłane do przetestowania wraz z tym przepisem
