ßßß Cookit - przepis na Brownie czekoladowe z winem

Brownie czekoladowe z winem

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe, wilgotne ciasto rodem z Ameryki. Bardzo smaczna wersja - z winem. Jedna z lepszych wersji brownie jakie jadłam. Mam słabość do takich małych przyjemności. Polewę zrobiłam z białej czekolady z dodatkiem chili. Czekolada + chili to dobrana para. Proponuję kroić na bardzo małe, kilku cm porcje.
Ciasto robi się ekspresowo. I nie wymaga umiejętności kulinarnych :)
Składniki:
60 ml (4 łyżki) wina czerwonego - merlota*
120 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 duże jaja lub 3 rozmiar M
150 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii (albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
60 g mąki pszennej
40 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka soli
Składniki na polewę:
100 g białej czekolady
pół łyżeczki chili w proszku
kilka łyżek śmietanki kremówki
Wykonanie:
Roztopić masło pocięte na mniejsze kawałki z pokruszoną czekoladą, na gładką masę. Roztapiać na małym ogniu w rondelku lub w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą i masłem włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i przykrywającą miskę w 1/2, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować do roztopienia). Przestudzić. Dodać wino.
Dodać jajka, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i dokładnie wymieszać.
Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać sól, mokre składniki i cukier. Dokładnie wymieszać rózgą - do uzyskania gładkiej masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (papier najpierw zwijam w kulę, taki pognieciony lepiej dopasowuje się do blachy), wylać ciasto, wygładzić.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra-dół. Piec przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć, zostawić do przestudzenia.
* użyłam BAREFOOT MERLOT, kalifornijskiego, smacznego wina półwytrawnego, które zostało mi przysłane do przetestowania wraz z tym przepisem
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/05/przepis-na-brownie-czekoladowe.html