Wykonanie
Pasta rybna - z
łososia, z dodatkiem
kolendry i
soku z limonki, to ciekawe smarowidło do
chleba. Bardzo dużo
daje jej dodatek
kolendry i
szczypiorku.
Zioła rządzą! Pasta sprawdzi się też na imprezach jako dodatek do grzanek czy
krakersów. Nie zawiera dużo
masła, ale i tak jego dodatek powoduje, że miękka staje się po kilkunastu minutach od wyjęcia z lodówki. Przepis podpatrzyłam na ciekawym blogu Hani-Kasi .Składniki:(4 porcje)ok. 250 g
świeżego łososiaok. 150 g
wędzonego łososia (u mnie wędzonego na ciepło)ok. 50 g miękkiego
masła1 łyżka
oliwysok z 1
limonkikilka łyżek posiekanego
szczypiorkukilka łodyżek posiekanej świeżej
kolendrytrochę świeżo zmielonego
pieprzu czarnego1/4 - 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki mielonejszczypta
chili w proszku lub kilka kropli
tabascoszczypta
soliWykonanie:
Świeżego łososia ugotować na parze, ostudzić, obrać ze skóry, usunąć ości.
Masło i
oliwę umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać rozdrobnionego
łososia (ugotowanego i wędzonego),
sok z limonki i rozgniatać widelcem do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane
zioła i
przyprawy, dokładnie wymieszać.Można też użyć malaksera. Podawać ze świeżą
bagietką,
chlebem razowym, grzankami z
bagietki lub
krakersami.