Wykonanie




Garść informacji teoretycznych: wyglądem oraz smakiem bardzo przypomina
ciasto francuskie. Różni się tym, że dodaje się do niego
śmietanę albo
ser biały - a do półfrancuskiego
ciasta drożdżowego -
drożdże. Ciasto półfrancuskie dojrzewa w lodówce - w zależności od tego czy jest z
serem czy
śmietaną - 30 minut albo odpowiednio 10-12 godzin. Ciasto półfrancuskie nie zawiera
cukru, wyrabia się je tak, jak ciasto kruche. Piecze się w bardzo gorącym piekarniku, po to by mogło listkować. W tym roku używam go do pasztecików na Wigilię. To przepis - baza, może służyć równie dobrze do zrobienia słodkich ciastek/rogalików z
owocami czy
konfiturą. Korzystałam z przepisu podanego w książce "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia polska" R. Chojnackiej, J. Przytuły i A. Swulińskiej-Katulskiej. Przepis jest rewelacyjny! Cieszę się, że go odkryłam, od tej
pory paszteciki
będę robić tylko z ciasta półfrancuskiego.Składniki:45 dag
mąki45 dag zimnego
masła2
jajka lub 2
żółtka20 dag gęstej
śmietany lub świeżego
twarogu [raczej wilgotnego] - w zależności od rodzaju ciastaszczypta
soliWykonanie:Na stolnicy siekamy przesianą
mąkę z zimnym tłuszczem. Dodajemy
żółtka lub całe
jajka,
śmietanę lub
zmielony ser twarogowy (zależnie od rodzaju ciasta -
śmietanowego lub
serowego) oraz
sól.Wyrabiamy ciasto za pomocą noża (nie powinno rozgrzać się od ciepła rąk), a następnie formujemy kulę.Wkładamy kulę do podsypanej
mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (ok. 10 stopni C) - ciasto z dodatkiem
śmietany na 10-12 godzin, a ciasto
serowe na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy
ciastko na podsypanej
mąką stolnicy - na grubość ok. 1/2 cm i formujemy wypieki - tak jak z
ciasta francuskiego. Układamy na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku. Przez pierwsze 10 minut nie wolno go otwierać, bo ciasto opadnie.P.S. Bardzo gorący piekarnik oznacza temp. 240 - 260 stopni C - tak
mówi mistrz Pierre Herme - a ja mu wierzę :)P.S. Paszteciki piekłam w temp. 250 stopni C. Wystarczy im 8-9 minut.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb