ßßß Cookit - przepis na Przepis na ciasto półfrancuskie serowe i śmietanowe

Przepis na ciasto półfrancuskie serowe i śmietanowe

nazwa

Wykonanie

Garść informacji teoretycznych: wyglądem oraz smakiem bardzo przypomina ciasto francuskie. Różni się tym, że dodaje się do niego śmietanę albo ser biały - a do półfrancuskiego ciasta drożdżowego - drożdże. Ciasto półfrancuskie dojrzewa w lodówce - w zależności od tego czy jest z serem czy śmietaną - 30 minut albo odpowiednio 10-12 godzin. Ciasto półfrancuskie nie zawiera cukru, wyrabia się je tak, jak ciasto kruche. Piecze się w bardzo gorącym piekarniku, po to by mogło listkować. W tym roku używam go do pasztecików na Wigilię. To przepis - baza, może służyć równie dobrze do zrobienia słodkich ciastek/rogalików z owocami czy konfiturą. Korzystałam z przepisu podanego w książce "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia polska" R. Chojnackiej, J. Przytuły i A. Swulińskiej-Katulskiej. Przepis jest rewelacyjny! Cieszę się, że go odkryłam, od tej pory paszteciki będę robić tylko z ciasta półfrancuskiego.
Składniki:
45 dag mąki
45 dag zimnego masła
2 jajka lub 2 żółtka
20 dag gęstej śmietany lub świeżego twarogu [raczej wilgotnego] - w zależności od rodzaju ciasta
szczypta soli
Wykonanie:
Na stolnicy siekamy przesianą mąkę z zimnym tłuszczem. Dodajemy żółtka lub całe jajka, śmietanę lub zmielony ser twarogowy (zależnie od rodzaju ciasta - śmietanowego lub serowego) oraz sól.
Wyrabiamy ciasto za pomocą noża (nie powinno rozgrzać się od ciepła rąk), a następnie formujemy kulę.
Wkładamy kulę do podsypanej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (ok. 10 stopni C) - ciasto z dodatkiem śmietany na 10-12 godzin, a ciasto serowe na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciastko na podsypanej mąką stolnicy - na grubość ok. 1/2 cm i formujemy wypieki - tak jak z ciasta francuskiego. Układamy na lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku. Przez pierwsze 10 minut nie wolno go otwierać, bo ciasto opadnie.
P.S. Bardzo gorący piekarnik oznacza temp. 240 - 260 stopni C - tak mówi mistrz Pierre Herme - a ja mu wierzę :)
P.S. Paszteciki piekłam w temp. 250 stopni C. Wystarczy im 8-9 minut.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/12/przepis-na-ciasto-pofrancuskie-serowe-i.html