Wykonanie


Jedno z najłatwiejszych ciast świata. Tak proste, że bałam się czy wyjdzie i czy będzie smaczne. Okazało się, że jest bardzo smaczne! A górna warstwa ze skarmelizowanym
cukrem pycha! Czasem znajomi pytają o prosty przepis: dla kogoś o niewielkich umiejętnościach kulinarnych i posiadającego mocno okrojony sprzęt kuchenny. Voila. Wystarczy garnek, tarka, piekarnik i forma do ciasta, a w innej konfiguracji: garnek, tarka i prodiż. Chyba niczego nie pominęłam ;)Składniki na ciasto:szklanka w tym przepisie = 250ml1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 [płaska] łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
masładodatkowo:
masło i
bułka tarta do przygotowania formy do pieczeniaSkładniki na nadzienie:1,1 kg kwaśnych
jabłek - szarej renety25-30 dag
rabarbaru1 łyżeczka
cynamonualbo: 1,5 kg kwaśnych
jabłek i np. pół szklanki
wiśniopcjonalnie: 1 łyżka
masła do smażenia
jabłekWykonanie:Ciasto można piec i w prodiżu i w piekarniku. Formę prodiża [lub inną, dość dużą np. tortownicę o średnicy 28 cm] natłuścić
masłem, wysypać
bułką tartą.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce [grube oczka], ewentualnie pokroić na małe kawałki.
Rabarbar obrać i oczyścić; pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać kilka łyżek
wody [2-3], dodać starte
jabłka, a po 3 minutach także
rabarbar. Wsypać
cynamon i dobrze wymieszać.
Jabłka i
rabarbar smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie, a sok nieznacznie odparuje. Masa
jabłkowa musi pozostać wilgotna,aby mogła
potem tę wilgoć oddać ciastu.Za pierwszym razem do ciasta
dawałam 1/4 szklanki, ale zupełnie niepotrzebnie, bo dobrze gdy
owoce pozostaną nieco kwaskowe, samo ciasto jest bardzo słodkieCiasto: w misce wymieszać wszystkie suche składniki:
mąkę,
kaszę mannę,
cukier i
proszek do pieczenia.W prodiżu [lub innej formie do pieczenia] umieścić suchą warstwę na samym dnie - równomiernie; wysypana masa ma stanowić mniej więcej połowę suchej mieszanki. Na suchą warstwę kładziemy
owoce, przysypujemy pozostałą suchą warstwą.
Masło kroimy w plasterki i rozkładamy na całej szerokości blachy.Piec w piekarniku - góra i dół przez 45 minut w temperaturze 180 st. C, w prodiżu 50 minut. Na górze stworzy się pyszna skarmelizowana warstwa
cukru, suche warstwy pod koniec pieczenia wcale nie będą suche, spokojnie :)Przechowywać w lodówce do kilku dni.
