ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z rabarbarem, ciasto szklankowe

Szarlotka z rabarbarem, ciasto szklankowe

nazwa

Wykonanie

Jedno z najłatwiejszych ciast świata. Tak proste, że bałam się czy wyjdzie i czy będzie smaczne. Okazało się, że jest bardzo smaczne! A górna warstwa ze skarmelizowanym cukrem pycha! Czasem znajomi pytają o prosty przepis: dla kogoś o niewielkich umiejętnościach kulinarnych i posiadającego mocno okrojony sprzęt kuchenny. Voila. Wystarczy garnek, tarka, piekarnik i forma do ciasta, a w innej konfiguracji: garnek, tarka i prodiż. Chyba niczego nie pominęłam ;)
Składniki na ciasto:
szklanka w tym przepisie = 250ml
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 [płaska] łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia
Składniki na nadzienie:
1,1 kg kwaśnych jabłek - szarej renety
25-30 dag rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
albo: 1,5 kg kwaśnych jabłek i np. pół szklanki wiśni
opcjonalnie: 1 łyżka masła do smażenia jabłek
Wykonanie:
Ciasto można piec i w prodiżu i w piekarniku. Formę prodiża [lub inną, dość dużą np. tortownicę o średnicy 28 cm] natłuścić masłem, wysypać bułką tartą.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce [grube oczka], ewentualnie pokroić na małe kawałki. Rabarbar obrać i oczyścić; pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać kilka łyżek wody [2-3], dodać starte jabłka, a po 3 minutach także rabarbar. Wsypać cynamon i dobrze wymieszać. Jabłka i rabarbar smażyć przez kilka minut, aż będą miękkie, a sok nieznacznie odparuje. Masa jabłkowa musi pozostać wilgotna,aby mogła potem tę wilgoć oddać ciastu.
Za pierwszym razem do ciasta dawałam 1/4 szklanki, ale zupełnie niepotrzebnie, bo dobrze gdy owoce pozostaną nieco kwaskowe, samo ciasto jest bardzo słodkie
Ciasto: w misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.
W prodiżu [lub innej formie do pieczenia] umieścić suchą warstwę na samym dnie - równomiernie; wysypana masa ma stanowić mniej więcej połowę suchej mieszanki. Na suchą warstwę kładziemy owoce, przysypujemy pozostałą suchą warstwą. Masło kroimy w plasterki i rozkładamy na całej szerokości blachy.
Piec w piekarniku - góra i dół przez 45 minut w temperaturze 180 st. C, w prodiżu 50 minut. Na górze stworzy się pyszna skarmelizowana warstwa cukru, suche warstwy pod koniec pieczenia wcale nie będą suche, spokojnie :)
Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/06/szarlotka-z-rabarbarem-ciasto.html