Wykonanie

Lubię na blogu pokazywać potrawy, które bardzo często gościły na moim rodzinnym
stole. Przepis na maczankę pochodzi prawdopodobnie z Kresów (konkretnie z Bieszczad), być może "maczanka" znana jest w innych regionach Polski pod inną nazwą. Bardzo jestem ciekawa czy u Was takie danie też było przygotowywane.30.10.2014: Z tego co wiem malutka część mojej rodziny to Łemkowie i przeszukując strony z łemkowskimi przepisami znalazłam maczankę, ale pod nazwą "mastyło". Maczanką zaś łemkowie nazywają zeszkloną na
maśle cebulkę, w której
macza się
chleb.Swoją nazwę maczanka dostała od sposobu, jak należy je jeść: za sztućce robi tutaj
chleb -
macza się go w budyniu i
cebulce, a następnie konsumuje w najlepsze :).Ta potrawa nie wywoła okrzyków "WOW!", ale jest taka przyjemnie swojska i bardzo bliska naszym korzeniom.Przepis mojej Prababci Katarzyny.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).Składniki:litr pełnego
mlekaokoło 8-10 łyżek
mąkisól2 średnie
cebulamargaryna (do smażenia) +
masłoWykonanie:1. Odlej 1,5 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zacznij gotować.2. 1,5 litra
mleka wymieszaj dokładnie (ważne, żeby nie było grudek) z
mąką i dopraw
solą.

3. Wlej miksturę mączno-
mleczną do zagotowanego
mleka i mieszaj do zgęstnienia potrawy - wyjdzie taki słony
budyń.

4. Pokrój
cebulę w drobną kostkę i zeszklij na
margarynie (pod koniec można dodać trochę
masła, dla smaku).5. Przelej maczankę do naczyń i polej
cebulą. Podawaj ze świeżym
chlebem.

Smacznego :)