ßßß Cookit - przepis na MACZANKA (MASTYŁO), CZYLI ŚNIADANIOWY BUDYŃ Z CEBULKĄ

MACZANKA (MASTYŁO), CZYLI ŚNIADANIOWY BUDYŃ Z CEBULKĄ

nazwa

Wykonanie

Lubię na blogu pokazywać potrawy, które bardzo często gościły na moim rodzinnym stole. Przepis na maczankę pochodzi prawdopodobnie z Kresów (konkretnie z Bieszczad), być może "maczanka" znana jest w innych regionach Polski pod inną nazwą. Bardzo jestem ciekawa czy u Was takie danie też było przygotowywane.
30.10.2014: Z tego co wiem malutka część mojej rodziny to Łemkowie i przeszukując strony z łemkowskimi przepisami znalazłam maczankę, ale pod nazwą "mastyło". Maczanką zaś łemkowie nazywają zeszkloną na maśle cebulkę, w której macza się chleb.
Swoją nazwę maczanka dostała od sposobu, jak należy je jeść: za sztućce robi tutaj chleb - macza się go w budyniu i cebulce, a następnie konsumuje w najlepsze :).
Ta potrawa nie wywoła okrzyków "WOW!", ale jest taka przyjemnie swojska i bardzo bliska naszym korzeniom.
Przepis mojej Prababci Katarzyny.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
litr pełnego mleka
około 8-10 łyżek mąki
sól
2 średnie cebula
margaryna (do smażenia) + masło
Wykonanie:
1. Odlej 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zacznij gotować.
2. 1,5 litra mleka wymieszaj dokładnie (ważne, żeby nie było grudek) z mąką i dopraw solą.
3. Wlej miksturę mączno-mleczną do zagotowanego mleka i mieszaj do zgęstnienia potrawy - wyjdzie taki słony budyń.
4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na margarynie (pod koniec można dodać trochę masła, dla smaku).
5. Przelej maczankę do naczyń i polej cebulą. Podawaj ze świeżym chlebem.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/04/maczanka-czyli-sniadaniowy-budyn-z.html