ßßß
Szparagi…Oto są i od paru dni sprawują w naszej kuchni rządy absolutne!Na początku sezonu zawsze zaczynamy od tych najprostszych i najszybszych dań, chcąc jak najbardziej nasycić się nowym smakiem :)Szparagi przygotowuje się na patelni w przysłowiowe 5 minut, a ich smak nie ma sobie równych! Można je podawać jako osobne danie, ale i jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Tak samo smaczne na gorąco jak i na zimno!Baaardzo gorąco polecam :)
Składniki: (2-3 porcje)15-20 zielonych szparagów1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwysól i pieprz1 łyżka tartego parmezanuWykonanie:Przygotować szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;) Końcówki można wykorzystać gotując wywar na zupę krem ze szparagów .
Gotowe szparagi polać oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką oliwy i soku. Oprószyć solą i pieprzem.Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni). Zdjąć z patelni, posypać tartym parmezanem i od razu podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Uwaga: Równie dobrze smakują wystudzone, dodane do sałatki.Smacznego :)
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z zakładki SEZON NA SZPARAGI . Znajdziecie tam zdjęcia i odnośniki do przepisów z wykorzystaniem dzisiejszych bohaterów :)