ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta razowa

Rustykalna tarta razowa

nazwa

Wykonanie

niedziela, 22 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Zaskakująco prosta do wykonania i jakże pyszna tarta na kruchym, razowym spodzie. Śliwki możemy zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami. Polecam!
Składniki:
140 g razowej mąki orkiszowej
80 g masła lub margaryny
6 łyżek cukru trzcinowego
1 jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
6 dużych śliwek
Mąkę razową wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy 4 łyżki cukru i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki lub plastry.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 4 milimetrów. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone śliwki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od brzegów ciasta. Oprószamy śliwki mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru. Zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/rustykalna-tarta-razowa