Wykonanie
niedziela, 22 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Zaskakująco prosta do wykonania i jakże pyszna
tarta na kruchym,
razowym spodzie.
Śliwki możemy zastąpić
brzoskwiniami lub
nektarynkami. Polecam!Składniki:140 g
razowej mąki orkiszowej80 g
masła lub
margaryny6 łyżek
cukru trzcinowego1
jajkołyżka
mąki ziemniaczanej6 dużych
śliwekMąkę razową wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy
jajko, dodajemy 4 łyżki
cukru i pokrojone w kostkę
masło. Szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki lub plastry.Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy na grubość 4 milimetrów. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone
śliwki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od brzegów ciasta. Oprószamy
śliwki mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami
cukru. Zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz.Wkładamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 minut.