ßßß
Składniki:2,5 szklanki mąki1 szklanka maślanki1 szklanka cukru0,5 szklanki oleju3 jajka100 g białej czekolady3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniapuszka brzoskwińma kruszonkę:100 g mąki50 g miękkiego masła50 g cukruCzekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brzoskwinie odsączamy na sitku.W jednej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą czekoladę. W drugiej misce mieszamy maślankę z olejem i jajkami.Wszystkie składniki łączymy mieszając łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy do niej ciasto.Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę (rozcierając palcami, aż składniki się połączą) i posypujemy ciasto.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem.