Wykonanie
piątek, 6 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Truskawki to moje ulubione
owoce. Czekam na nie przez cały rok i bardzo żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego też staram się wykorzystać go jak najlepiej!
Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Posiadają, podobnie jak
czosnek lub
cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywania w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby.Dziś mam dla Was przepis na
ciasto drożdżowe z
truskawkami i
czereśniami. Posypane
płatkami migdałowymi. Do tego szklanka zimnego
mleka. Po prostu pycha!Składniki:5 dag suchych
drożdży50 dag
mąki1/3 szklanki
cukruszczypta
soli150 ml
mleka100 g
masła lub
margaryny roztopionej i przestudzonej2
jajkaok. 15 sztuk dużych
truskawek2 garści
czereśni3-4 łyżki
płatków migdałowychMąkę mieszamy z suchymi
drożdżami,
cukrem i szczyptą
soli. Dodajemy lekko podgrzane
mleko,
masło oraz
jajka i wyrabiamy ręką aż powstanie gładkie, dość klejące ciasto. Przekładamy ciasto do oprószonej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W miarę możliwości wyrównujemy. Na wierzchu układamy
truskawki i wydrylowane
czereśnie. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Smacznego!

Sfinansowano z Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw