ßßß
ŹródłoSkładniki na zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego120 g mąki żytniej typ 200050 g mąki żytniej typ 7203/4 szklanki wodyWymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.Składniki na ciasto właściwe:180 g mąki żytniej typ 2000100 g mąki żytniej typ 720100 g mąki pszennej typ 650350 g wody2 łyżki melasy1/2 łyżki kminku3/4 płaskiej łyżki soli1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelniRano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak zacznie lekko rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać np. pestkami dyni lub otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokra dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 40-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić.Smacznego:)