Wykonanie
W Czerwcowej Piekarni został zaproponowany bardzo ciekawy wypiek. Niby
chleb ale może
krakersy albo bardziej
chrupkie pieczywo. Na początku zwątpiłam czy uda mi się wziąść udział ale gdy wczytałam się w przepis okazało się, że wykonanie jest bardzo proste i wręcz błyskawiczne. Tak naprawdę wystarczy wymieszać ziarna i przełożyć na blaszkę. Smak
pieczywa jak dla mnie wspaniały a i dzięki sporej zawartości błonnika korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Doskonale pasuje do każdego smarowidła a mnie smakował nawet jako samodzielna przegryzka.Razem ze mną piekły:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i
kajzerkaHealthy CravingKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMagnolia-
rozmarynMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład MalutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuProste potrawyRed and PaleRuskie raz!Smakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeW sezonieZacisze kuchenneZ miłości do słodkości

Składniki:200 ml
otrębów pszennych200 ml
płatków owsianych200 ml pestek dyni200 ml pełnoziarnistej
mąki żytniej200 ml
ziaren słonecznika100 ml
siemienia lnianego100 ml ziaren
sezamu2 łyżeczki
soli700 ml
wodyWszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.Smacznego:)