Wykonanie
Niesamowite doznania smakowe
daje połączenie
jabłek,
chałwy i
ciasta drożdżowego. Pierwszy raz coś takiego spróbowałam, ale już widzę tu pewne możliwości i planuję kolejne pyszne wypieki. Jest tylko jeden warunek: trzeba lubić
chałwę.

Składniki na ciasto:50 g świeżych
drożdży125 g
masła500 ml
mleka100 g
mioduszczypta
soli800 g
mąkiSkładniki na nadzienie:100 g
chałwy100 g
masła50 g
brązowego cukru2
jabłka2 łyżki
soku z cytrynyRozpuścić
masło, dodać
mleko i podgrzać. Zalać
drożdże odrobiną ciepłego płynu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie wlać resztę płynu, dodać
miód,
sól i prawie całą
mąkę, zachowując część na później. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.W tym czasie utrzeć
masło, dodać pokruszoną
chałwę i
brązowy cukier, po czym wymieszać je na gładką masę.
Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać je z
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto ułożyć na stolnicy i wyrobić z resztą
mąki. Następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.Rozprowadzić na cieście masę
chałwową, a na niej starte
jabłka. Zrolować prostokąty wzdłuż dłuższego
boku i pokroić każdy wałeczek na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć bułeczki , stroną cięcia do dołu, na blachach pokrytych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzać piekarnik do 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem i posypać
brązowym cukrem. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10 min a
potem pozostawić do wystygnięcia.Smacznego:)