ßßß
Składniki na ciasto:50 g świeżych drożdży125 g masła500 ml mleka100 g mioduszczypta soli800 g mąkiSkładniki na nadzienie:100 g chałwy100 g masła50 g brązowego cukru2 jabłka2 łyżki soku z cytrynyRozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Zalać drożdże odrobiną ciepłego płynu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie wlać resztę płynu, dodać miód, sól i prawie całą mąkę, zachowując część na później. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.W tym czasie utrzeć masło, dodać pokruszoną chałwę i brązowy cukier, po czym wymieszać je na gładką masę.Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto ułożyć na stolnicy i wyrobić z resztą mąki. Następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.Rozprowadzić na cieście masę chałwową, a na niej starte jabłka. Zrolować prostokąty wzdłuż dłuższego boku i pokroić każdy wałeczek na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć bułeczki , stroną cięcia do dołu, na blachach pokrytych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzać piekarnik do 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10 min a potem pozostawić do wystygnięcia.Smacznego:)