Wykonanie
Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą
kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie
mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)
Składniki:2 szklanki pęczaku
mięso z ugotowanego
kurczaka (u mnie z 2 udek)1
cebulaolejsól,
pieprz100 ml
śmietanki100 ml rosołu
parmezanzieleninaPęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać
olej, dodać posiekaną
cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki
mięso z kurczaka, wlać rosół i
śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną
kaszę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym
parmezanem i np. posiekaną
natka pietruszki.Smacznego:)