Wykonanie
Nie wiedziałam jak nazwać to danie, żeby zwrócić Waszą uwagę. A chciałam to zrobić, żebyście nie przegapili tej
szynki bo jest znakomita. Ta pyszna kołderka składa się z
cebuli,
pieczarek i
ogórków konserwowych, które to -uważam-są tutaj najważniejszym składnikiem. Sprawiają, że potrawa nabiera wyraźnego smaku i na pewno Was zachwyci. Mnie i moim gościom smakowała. Według oryginalnego przepisu należało użyć
karkówki, ja użyłam
szynki i też wspaniale się upiekła. A jak świetnie rozchodziła się pod widelcem. Pycha!:)
Źródło: KoleżankaSkładniki:1 kg
karkówki (lub
szynki)500 g
pieczarek1 słoik
ogórków konserwowych (0,9l)3
cebule1 szklanka
ketchupusól,
pieprzolej do smażenia
Mięso pokroić w plastry., doprawić
solą i
pieprzem i obsmażyć z obu stron. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na
mięsie ułożyć pokrojone
pieczarki (można wcześniej podsmażyć, ja dałam surowe), następnie
ogórki pokrojone w plasterki lub słupki.
Cebulę pokroić, lekko podsmażyć i wyłożyć na ogórkach. 3/4 szklanki zalewy z
ogórków wymieszać z
ketchupem i zalać
mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pic ok. 1,5 h w 180 stopniach.Smacznego:)