Wykonanie
Bardzo lubię faszerowaną
paprykę ale nie chciałam robić takiej jak zwykle czyli nadziewanej
mięsem mielonym. Wykorzystałam więc
kaszę gryczaną, która pomimo moich początkowych obaw świetnie pasowała do
papryki. Do
kaszy dodałam
pieczarki oraz podsmażony
boczek. Danie można zapiekać w piekarniku, ja jednak dusiłam na wolnym ogniu, w szerokim garnku, tak aby wszystkie
papryki miały jednakową szansę się udusić.
Papryka nadziewana
kaszą jest bardzo smaczna i lekka jednocześnie.Tutaj czekam na Wasze konkursowe pomysły na przekąskę z
kabanosami:)

Składniki:6-8
papryk (zależy od wielkości)szklanka
kaszy gryczanej1 duża
cebula30 dag
pieczarekolejsól,
pieprzszklanka
bulionu15 dag
boczkuZ
papyki ściąć kapelusz, wydrążyć środek.
Kaszę uparować na sypko. Na gorącą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę
boczek, trzymać na ogniu, aż się wytopi. Dodać pokrojoną
cebulę, przesmażyć i dodać pokrojone
pieczarki. Posolić, dusić do miękkości. Usmażone
pieczarki dodać do
kaszy, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać
papryki, umieścić je w szerokim garnku, podlać szklanką
bulionu i dusic na małym ogniu ok. 40 min.Smacznego:)