Podkreślam selera w nazwie bo jego obecność jest niezbędna. Nadaje potrawie takiego specyficznego ale bardzo dobrego smaku. Wogóle całe danie jest bardzo smaczne. W ten sposób można przyrządzić każde mięso wieprzowe, ja po raz pierwszy jadłamżeberka, były przepyszne a w domu zrobiłam karkówkę. Także świetnie sprawdziła się w tym przepisie.Składniki:5-6 plastrów karkówki (lub kg żeberek)4 cebule70 dag pieczarek1 mały selerprzyprawa typu vegetaSkładniki na zalewę:1/2 szklanki wody3 łyżki cukru3 łyżki przyprawy do zup typu maggi (można zastąpić sosem sojowym)3 łyżki octuWszystkie składniki zalewy włożyć do garnka, gdy zacznie się gotować włożyć pół słoiczka koncentratu pomidorowego i gotować 5-10 minut, aż sos się zredukuje.Mięso obtoczyć w przyprawie i zostawić na noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podmsażyć pokrojone cebule i pieczarki. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać pieczarkami z cebulą,na wierzch zetrzeć startego selera. Całość zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,20 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze mięso aby doszło.Smacznego:)