Wykonanie
            Zimne nóżki czyli galareta gotowana na wieprzowych nogach, podawana na zimno jest świetną przystawką, znaną chyba wszystkim, w każdej części Polski. Jest to również moja propozycja do akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia .

Składniki:1 kg nóżek wieprzowych1 kg 
łopatki wieprzowej bez kości
marchew, 
seler, 
pietruszkaprzyprawy (
ziele angielskie, 
liść laurowy, 
sól, 
pieprz)Nóżki i 
mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością 
wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Gotować około 4-5 godzin. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i 
przyprawy. Całość posolić pod koniec gotowania. Ugotowane 
mięso i nóżki wyjąć do ostudzenia, 
wywar przecedzić przez sito. 
Mięso rozdrobnić na kawałki, 
marchew pokroić w plasterki i ułożyć w miseczkach( u mnie pudełeczka po serkach wiejskich). Zalać 
wywarem i zimne wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać skropione 
cytryną lub 
octem.Smacznego:)