Wykonanie
Zimne nóżki czyli galareta gotowana na wieprzowych nogach, podawana na zimno jest świetną przystawką, znaną chyba wszystkim, w każdej części Polski. Jest to również moja propozycja do akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia .
Składniki:1 kg nóżek wieprzowych1 kg
łopatki wieprzowej bez kości
marchew,
seler,
pietruszkaprzyprawy (
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz)Nóżki i
mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością
wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Gotować około 4-5 godzin. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i
przyprawy. Całość posolić pod koniec gotowania. Ugotowane
mięso i nóżki wyjąć do ostudzenia,
wywar przecedzić przez sito.
Mięso rozdrobnić na kawałki,
marchew pokroić w plasterki i ułożyć w miseczkach( u mnie pudełeczka po serkach wiejskich). Zalać
wywarem i zimne wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać skropione
cytryną lub
octem.Smacznego:)