Wykonanie
Chlebki pita chciałam zrobić od dawna ale jakoś bałam się, że wyjdą mi płaskie i nie bedą miały kieszonek. Więc zanim zabrałam się za nie, trochę poczytałam co na ich temat piszą w
sieci. Najważniejszą rzeczą, którą wyczytałam było to, że piekarnik powinien być mocno nagrzany. I rzeczywiście, okazało się, że moje
chlebki pita po włożeniu do bardzo gorącego piekarnika urosły tak jak powinny i miały kieszonkę. Kieszonkę do której oczywiście można włożyć co się tylko chce. Nie byłam orginalna i wpakowałam tam
kurczaka gyros z warzywami.

Składniki:25 dkg
mąki pszennej2,5 dkg
drożdżyłyżka
olejułyżeczka
soliDrożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej
wody, dodać połowę
mąki,
olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą
mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej
chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.Smacznego:)