Wykonanie
Zastanawiałam się długo czy o tym napisać , ale wreszcie pomyślałam , że jeśli kogoś zainteresuje ten temat to wejdzie i poczyta . A kto jest w tym mocny to tu nie
zajrzy :) .Oczywiście głównym przedmiotem tego postu jest
makaron i to by dobrze go ugotować.Na każdym opakowaniu jest sposób gotowania danego gatunku
makaronu , ale jakoś nie zawsze go czytamy. A należałoby dowiedzieć się choć jak długo gotowac nasz
makaron. Mamy różne rodzaje
makaronów i skład tez nie zawsze jest jednakowy poszczególnych form , a tym bardziej firm. Dlatego ja napisze ogólne wskazówki.Przygotowanie:Aby dobrze ugotować
makaron trzeba zawsze wrzucać go na GOTUJĄCĄ się
wodęGotujemy go w sporej ilości
wody ,
wodę zagotowujemy pod przykryciem - będzie szybciejNa około 1,5 l.
wody dajemy 2 - 3 łyżeczki
soli i 2 łyżeczki
oliwy (
makaron po ugotowaniu i po wylaniu na durszlak nie będzie klejący )Po wrzuceniu porcji
makaronu mieszamy go i przykrywamy pokrywkąPilnujemy gotowania , bo inaczej
makaron wykipi i zaleje nam kuchenkę!Jesli
makaron już się zagotował to zmniejszamy płomień ognia pod garnkiem , zdejmujemy pokrywkę , mieszamy od czasu do czasu i obserwujemy kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch .
Makaron MUSI gotować się spokojnie , ale nie powinno być momentu kiedy
woda w nim nie wrze, bo wtedy
makaron nam się posklejaTeraz dobrze byłoby wiedzieć co piszą na opakowaniu producenci danego
makaronu o czasie jego gotowania i do niego się dostosowaćNajprostszym sposobem sprawdzania jest wyjmowanie co jakiś czas pojedynczych klusek i próbowanie czy już miękki , z czasem dochodzi się do wprawy i ocenia ugotowanie "
okiem"Niektóre
makaronu trzeba ugotować al dente ( czyli nie do końca na miękko , musi być sprężysty )Wtedy ugotowany , ale tak nie do końca,
makaron pozostawiamy w tej wodzie co się gotował , przykrywamy pokrywką i czekamy 2 - 3 min. by "doszedł". Gaz oczywiście WYŁĄCZONYPo tym czasie lekko mieszamy i wylewamy gorącą
wodę , tak by kluski nie uciekły i wlewamy do
makaronu świeżej , zimnej
wodyJa tak "hartuje" kluski dwukrotnieOstatecznie wylewam na durszlak i przepłukuję jeszcze bieżącą
wodąKiedy ociekną mamy dobrze ( mam nadzieję) ugotowany
makaronSą jednak potrawy do których nie trzeba
makaronu przepłukiwać zimną
wodąTakim daniem są kluski (
makaron) z
serem białym twarogowym - ja tak właśnie robię :)