ßßß Cookit - przepis na Kruszonka jabłkowa z mandarynkami

Kruszonka jabłkowa z mandarynkami

nazwa

Wykonanie

Leniwy obiad, wyjęty z zamrażarki (nie, nie gotowce, a to, czego wcześniej było w nadmiarze), leniwa niedziela. I nagle pytanie "A co z deserem? Zaraz tam napiszę w komentarzach, że się u blogerki najeść nie można. Co robimy? Kruszonkę?" "A co mamy?" Oto rezultat i przegląd zawartości szafek i lodówki. Dzisiaj bez proporcji. Owoce można dodać w ilości dowolnej, po dokładne proporcje do kruszonki zapraszam tutaj .
Składniki:
jabłka
mandarynki
żurawina (u mnie mrożona)
banany
sok z cytryny
przyprawa do deserów Kamis (lub cynamon, którego akurat nie miałam)
płatki owsiane
mąka pszenna razowa
orzechy włoskie i laskowe
masło
cukier
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie poddusić na patelni. Wymieszać następnie z żurawiną. Wyłożyć do naczynia. Banany pokroić na plasterki. Wyłożyć na jabłka i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wyłożyć mandarynki podzielona na segmenty. Przygotować kruszonkę. Mąkę i płatki wyrobić palcami z zimnym masłem. Dodać posiekane orzechy i cukier. Wymieszać. Gotową kruszonką posypać owoce. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Kruszonka-jablkowa-z-mandarynkami.html