ßßß Cookit - przepis na Pieczone faszerowane jabłka

Pieczone faszerowane jabłka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka duże 4 sztuk
suszone morele 6 sztuk
orzech włoski posiekany 0,5 szklanek
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Jabłka umyć i osuszyć.Specjalnym nożykiem wyciąć gniazda nasienne, uważając, by nie przedziurawić owoców, a następnie łyżeczką lub nożem poszerzyć to wgłębienie, tak by miało średnicę ok. 4 cm. Suszone morele moczyć ok. 10 minut w letniej wodzie, wyjąć, osaczyć i drobniutko posiekać. Przełożyć do miseczki razem z posiekanymi orzechami, skórką i sokiem z cytryny oraz cynamonem, dodać cukier, 2 łyżki masła i starannie wymieszać. Do każdego jabłka nałożyć porcję przygotowanego farszu i lekko ugnieść.
Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować łyżką stopionego masła. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż jabłka będą zupełnie miękkie. Podawać na gorąco.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4903/Pieczone-faszerowane-jablka