Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka duże 4 sztuk
suszone morele 6 sztuk
orzech włoski posiekany 0,5 szklanek
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowychWykonanie:
Jabłka umyć i osuszyć.Specjalnym nożykiem wyciąć gniazda nasienne, uważając, by nie przedziurawić
owoców, a następnie łyżeczką lub nożem poszerzyć to wgłębienie, tak by miało średnicę ok. 4 cm.
Suszone morele moczyć ok. 10 minut w letniej wodzie, wyjąć, osaczyć i drobniutko posiekać. Przełożyć do miseczki razem z posiekanymi
orzechami, skórką i
sokiem z cytryny oraz
cynamonem, dodać
cukier, 2 łyżki
masła i starannie wymieszać. Do każdego
jabłka nałożyć porcję przygotowanego farszu i lekko ugnieść.
Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować łyżką stopionego
masła. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż
jabłka będą zupełnie miękkie. Podawać na gorąco.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: