Wykonanie
« Powrót  Opis:
ciasteczka,które rozpływają się w ustach

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 32(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier puder 8 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
wiórki kokosowe 15 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowychkrążki z
andruta 32 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Ubić
białka na sztywną pianę,podczas ubijania powoli dodawać
cukier i
cukier waniliowy.Wymieszać pianę z
sokiem z cytryny.Dodać
kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać.Rozłożyć krążki z
andruta na blasze.Masę z
białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego "kleksa".Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min.a nawet kilka godzin.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok.15 - 20 min.Wyjąć,ostudzić.W rozpuszczonej polewie zanurzać
makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia.Uwagi:- krążki z
andruta o średnicy 45 mm.można wyciąć samemu,- jeśli się nie ma rękawicy cukierniczej można masę na
andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:)- najlepiej przygotować
makaroniki wieczorem,przez noc przeschną a rano zapiec,- zanurzając gotowe
makaroniki w polewie robimy to szybko,żeby zbytnio nie namokłyAutor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: