ßßß Cookit - przepis na Makaroniki kokosowe w czekoladzie

Makaroniki kokosowe w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
ciasteczka,które rozpływają się w ustach
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 32
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier puder 8 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
wiórki kokosowe 15 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
krążki z andruta 32 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę,podczas ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy.Wymieszać pianę z sokiem z cytryny.Dodać kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Rozłożyć krążki z andruta na blasze.
Masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego "kleksa".
Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min.a nawet kilka godzin.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok.15 - 20 min.
Wyjąć,ostudzić.
W rozpuszczonej polewie zanurzać makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia.
Uwagi:
- krążki z andruta o średnicy 45 mm.można wyciąć samemu,
- jeśli się nie ma rękawicy cukierniczej można masę na andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:)
- najlepiej przygotować makaroniki wieczorem,przez noc przeschną a rano zapiec,
- zanurzając gotowe makaroniki w polewie robimy to szybko,żeby zbytnio nie namokły
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8849/Makaroniki-kokosowe-w-czekoladzie