Wykonanie
Przepis na najlepszy, najtrwalszy
lukier w końcu pojawia się na blogu.
Lukier, który nigdy mnie nie zawodzi a idealny jest do każdego rodzaju
ciasteczek. Jednak najlepiej sprawdza się w okresie świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.
Lukier królewski powinien być gęsty, biały i dokładnie wymieszany, bez grudek. Gęsty
lukier najlepiej i najszybciej gęstnieje na ciasteczkach i łatwo zrobić z niego wzorki.Składniki :1
białko jaj,3/4 szklanki przesianego
cukru pudru,kilka kropel
soku z cytryny,Są 2 takie najbardziej znane sposoby na zrobienie lukru.I metoda:Pierwsza metoda to metoda tradycyjna używana od dawien dawna. Na sam początek ubijamy na sztywno
białka. Do ubitej piany pomału dosypujemy
cukier puder i ucieramy za pomocą okrągłej, drewnianej łyżki. Ucieramy tak aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru pudru. Stopniowo dodajemy
cukier do
białek i mieszamy nadal.
Lukier będzie gotowy gdy zobaczymy powstające
bańki.II metod:Druga metoda to metoda bardzo prosta i nie tak pracochłonna jak I metoda.Na sam początek musimy obowiązkowo ubić
białka jaj na sztywną pianę. Następnie dodajemy
cukier puder nadal miksując na wysokich obrotach. Postępujemy tak samo jak przy pierwszej metodzie.Na samym końcu możemy zwolnić troszkę.Jak dekorować
ciasteczka lukrem?!Do konturowania
ciasteczek i malowania wzorków śmiało możemy użyć takiego lukru jaki nam wyjdzie. Natomiast do wypełniania lukrem całego
ciasteczka najlepiej będzie rozcieńczyć nam
lukier z
wodą by był bardziej płynny. Dzięki temu łatwiej będzie nam go rozprowadzić. Najłatwiej zrobić dekoracje za pomocą rękawa nawet takiego zrobionego z worka foliowego.W razie pytań, zachęcam do pytania i pisania.