ßßß
białkookoło szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)barwniki (opcjonalnie)Wymieszać białko z cukrem pudrem (i opcjonalnie sokiem z cytryny).Zmiksować całość mikserem przy użyciu najmniejszej mocy, aż nie będzie grudek.Lukier do drobnych dekoracji i napisów musi być gęsty, nie lejący, więc jeśli trzeba to dodaj cukru pudru (do wypełnień całej powierzchni powinien być lejący).Jeśli chcemy lukier podzielić można na kilka porcji i wymieszać z barwnikami.Pierniczki i ciasteczka dekorować rękawem cukierniczym/szprycą z tylką (końcówką) o niewielkiej okrągłej średnicy, można użyć też rożka z papieru do pieczenia z uciętym końcem.Jeśli dekorujecie całą powierzchnię to najpierw gęstym lukrem obrysuj ciasteczko, poczekaj aż lukier zastygnie na ciastku, dodaj kilka kropel wody do lukru w misce i wypełnij rzadszym wnętrze ciastka (chociaż ja lubię jak lukier rozlewa się po za ciasteczko, tak rustykalnie to wygląda).Przyklejacie dowolne ozdoby.Udekorowane ciasteczka układam na kratce do zastygnięcia lukru.