ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegowiśnie 500 gramówśliwki suszone 250 gramówmiód 1 szklanekgoździk 17 sztukspirytus 1 litrówwoda 3,5 szklanekWykonanie:Połowę wiśni zmiażdżyć drugą wydrylować, żeby pestki popękały, miód roztopić . Do gęsiorka włożyć wiśnie i zalać miodem odstawić na dobę. Śliwki umyć i pokroić w paski, dodać goździki, połączyć wszystko razem i zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Zakorkować i odstawić na 3 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić przez bibułkę , przelać do butelek i szczelnie zakorkować. Pozostawić nalewkę na co najmniej pół roku.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaNalewkiKomentarze:Autor: sławojData: 2010-05-3017 goździków??? Robię nalewki już długo i stwierdzam stanowczo że w tych proporcjach będzie to nie pijalne. Będzie czuć.. przede wszystkim goździki.Autor: niciaData: 2009-07-17Przepis moze byc dobry ale zle -moim zdaniem -przedstawiony.Chodzi mi o pierwszą częsc;"Połowę wiśni zmiażdżyć drugą wydrylować, żeby pestki popękały,"hmmm przeciez w trakcie drylowania owoce sie nie maiażdżą...Autor: IzaData: 2009-06-19Wydrylować tzn usunąć pestki. Jednym z powodów, dla których owoce są drylowane, jest wysoka zawartość kwasu pruskiego, który może być szkodliwy dla zdrowia.Autor: janData: 2009-06-14co to znaczy wydrylować, żeby pestki popękały. Od samego drylowania? Coś chyba nie tak!Autor: karotkaData: 2009-04-25mniammAutor: JURASData: 2009-01-13miód jeden co?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: