ßßß Cookit - przepis na Starodawna nalewka

Starodawna nalewka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wiśnie 500 gramów
śliwki suszone 250 gramów
miód 1 szklanek
goździk 17 sztuk
spirytus 1 litrów
woda 3,5 szklanek
Wykonanie:
Połowę wiśni zmiażdżyć drugą wydrylować, żeby pestki popękały, miód roztopić . Do gęsiorka włożyć wiśnie i zalać miodem odstawić na dobę. Śliwki umyć i pokroić w paski, dodać goździki, połączyć wszystko razem i zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Zakorkować i odstawić na 3 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić przez bibułkę , przelać do butelek i szczelnie zakorkować. Pozostawić nalewkę na co najmniej pół roku.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Nalewki
Komentarze:
Autor: sławoj
Data: 2010-05-30
17 goździków??? Robię nalewki już długo i stwierdzam stanowczo że w tych proporcjach będzie to nie pijalne. Będzie czuć.. przede wszystkim goździki.
Autor: nicia
Data: 2009-07-17
Przepis moze byc dobry ale zle -moim zdaniem -przedstawiony.Chodzi mi o pierwszą częsc;"Połowę wiśni zmiażdżyć drugą wydrylować, żeby pestki popękały,"hmmm przeciez w trakcie drylowania owoce sie nie maiażdżą...
Autor: Iza
Data: 2009-06-19
Wydrylować tzn usunąć pestki. Jednym z powodów, dla których owoce są drylowane, jest wysoka zawartość kwasu pruskiego, który może być szkodliwy dla zdrowia.
Autor: jan
Data: 2009-06-14
co to znaczy wydrylować, żeby pestki popękały. Od samego drylowania? Coś chyba nie tak!
Autor: karotka
Data: 2009-04-25
mniamm
Autor: JURAS
Data: 2009-01-13
miód jeden co?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4370/Starodawna-nalewka