ßßß
Składniki:I etap:1,5 kg wiśni1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wodyII etap:0,5 kg cukru0,5 l wodyIII, IV etap:cierpliwośćPrzygotowanie:1. etap:Wiśnie umyć i wydrylować, zostawić połowę pestek.W gąsiorku/ dużym słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.2. etap:Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju.Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zalać wiśnie ciepłą wodą z cukrem i odstawić na 2 tygodnie, raz dziennie potrząsając gąsiorkiem/ słojem.3. etap:Po tym czasie zlać płyn z owoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała.Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem.4. etap:Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować. Odczekać 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy i aromatu.Źródło/ Inspiracja: J. Rogala "Wielka księga nalewek"