ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem, winogronem i galaretką

Ciasto z budyniem, winogronem i galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 250 gramów
cukier 450 gramów
cukier 6 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
mąka 400 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 275 mililitrów
winogron bez pestek 1,25 kilogramów
budyń waniliowy 2 sztuk
galaretka (jasna)2 sztuk
sok jabłkowy 0,5 litrów
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z 250g cukru, kolejno dodając jajka. Następnie dodawać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 75 ml mleka. Przełożyć ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.35 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Oczyścić 1 kilogram winogron.
wymieszać budyń z 6 łyżkami cukru i 100 ml mleka. Zagotować 100 ml mleka, wlać rozrobiony budyń, mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę. Od razu budyń wyłożyć na ciasto. Ułożyć na nim winogrona i lekko docisnąć.
Wymieszać galaretki z sokiem jabłkowym (z kartonu). Mieszając, zagotować. Lekko przestudzoną polać winogrona na cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Oczyszczone, jeszcze wilgotne 250g winogron obtoczyć w 200g cukru i ułożyć na cieście.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12873/Ciasto-z-budyniem,-winogronem-i-galaretka