ßßß Cookit - przepis na Jajka z cielęciną i rakami w galarecie

Jajka z cielęciną i rakami w galarecie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rosól 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
żelatyna 15 gramów
pomidory 50 gramów
jajka (ugotowane)2 sztuk
cielęcina gotowana 80 gramów
groszek konserwowy 40 gramów
szyjki rakowe 50 gramów
Wykonanie:
Wymieszać rosół z koncentratem pomidorowym i białkiem. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać żelatynę namoczona w paru łyżkach zimnej, przegotowanej wody, rozpuścić ja w wywarze. Przez lniana ściereczkę przecedzić płyn.
Na spód jedno porcjowych foremek wlać część galarety i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie położyć plaster pomidora, połówkę jajka, żółtkiem do dołu, posypać pokrojonym w paski mięsem cielęcym lub drobiowym, groszkiem i szyjkami rakowymi. Zalać reszta galarety i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzać na moment w gorącej wodzie i odwracać na półmisek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Owoce morza
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12146/Jajka-z-cielecina-i-rakami-w-galarecie