ßßß Cookit - przepis na » Na styku kultur - Kuchnia Balearów ...

» Na styku kultur - Kuchnia Balearów ...

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne potrawy kuchni Balearów są bardzo zróżnicowane. Jednak zarówno te proste, jak i szczególnie wyrafinowane, są doskonałe w smaku. W zasadzie większość dań podawanych na Majorce i sąsiadujących z nią Ibizie i Minorce to te same, które serwuje się na stałym lądzie w Hiszpanii. Podstawowa różnica polega na tym, że kuchnia wyspiarzy przyswoiła więcej elementów arabskiej sztuki kulinarnej.
Zanim na stole pojawi się danie główne, najpierw podaje się przystawkę. Jest to przeważnie biały chleb pieczony bez dodatku soli, często natarty czosnkiem, skropiony oliwą, obłożony krążkami pomidora lub cebuli i podpieczony. Pieczywo przegryza się oliwkami. Do przystawki podaje się najczęściej sherry.
Do ryb i mięs obowiązkowo podaje się małe ziemniaczki, gotowane w mundurkach w niewielkiej ilości wody z dodatkiem sporej porcji gruboziarnistej soli. Zamiennikiem ziemniaczków jest najczęściej kaszka kuskus, jeden z produktów zapożyczonych z kuchni arabskiej.
Słynna zupa sopa mallorquina właściwie w niczym nie przypomina tradycyjnej zupy. Jest to danie jednogarnkowe z kapusty i mięsa, gotowanych w glinianym garnku.
Z racji swego położenia geograficznego – archipelag wysp – ryby i owoce morza są produktami na porządku dziennym w jadłospisie mieszkańców. Na słonecznym archipelagu plony zbiera się cztery razy do roku. Nie brakuje więc warzyw i owoców z których mieszkańcy wysp przyrządzają od wieków w tradycyjny sposób lekkostrawne i delikatne w smaku potrawy.
Cóż, z racji klimatu i położenia wyspy te, a w szczególności Ibiza i Majorka to Mekka turystów z całej Europy. Taka popularność miejsca na wypoczynek niesie też za sobą ujemne strony. Tradycyjna kuchnia musi walczyć z popularnością Fast Foodu – tanimi szybkimi daniami, niemającymi nic wspólnego z tradycyjną lokalną, zdrową kuchnią
Cóż, tradycja często musi ustąpić popularności hamburgera, frytek czy też kawałków kurczaka w panierce. Ale mimo tak mocnej i napastliwej konkurencji o żołądki turystów ze strony Fast Foodu, tradycyjne lokalne dania serwowane w setkach małych i większych restauracji, knajpek i barów cieszą się uznaniem milionów turystów z całego świata. Warto będąc na plaży na Ibizie odwiedzić jakąś lokalną knajpkę i spróbować lokalnych specjałów.
Smacznego
ArT
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/158