Wykonanie
Tradycyjne potrawy kuchni Balearów są bardzo zróżnicowane. Jednak zarówno te proste, jak i szczególnie wyrafinowane, są doskonałe w smaku. W zasadzie większość dań podawanych na Majorce i sąsiadujących z nią Ibizie i Minorce to te same, które serwuje się na stałym lądzie w Hiszpanii. Podstawowa różnica polega na tym, że kuchnia wyspiarzy przyswoiła więcej elementów arabskiej sztuki kulinarnej.Zanim na
stole pojawi się danie główne, najpierw podaje się przystawkę. Jest to przeważnie
biały chleb pieczony bez dodatku
soli, często natarty
czosnkiem, skropiony
oliwą, obłożony krążkami
pomidora lub
cebuli i podpieczony.
Pieczywo przegryza się
oliwkami. Do przystawki podaje się najczęściej
sherry.
Do ryb i
mięs obowiązkowo podaje się małe ziemniaczki, gotowane w mundurkach w niewielkiej ilości
wody z dodatkiem sporej porcji gruboziarnistej
soli. Zamiennikiem ziemniaczków jest najczęściej
kaszka kuskus, jeden z produktów zapożyczonych z kuchni arabskiej.Słynna zupa
sopa mallorquina właściwie w niczym nie przypomina tradycyjnej zupy. Jest to danie jednogarnkowe z
kapusty i
mięsa, gotowanych w glinianym garnku.Z racji swego położenia geograficznego – archipelag wysp –
ryby i owoce morza są produktami na porządku dziennym w jadłospisie mieszkańców. Na
słonecznym archipelagu plony zbiera się cztery
razy do roku. Nie brakuje więc
warzyw i owoców z których mieszkańcy wysp przyrządzają od wieków w tradycyjny sposób lekkostrawne i delikatne w smaku potrawy.
Cóż, z racji klimatu i położenia wyspy te, a w szczególności Ibiza i Majorka to Mekka turystów z całej Europy. Taka popularność miejsca na wypoczynek niesie też za sobą ujemne strony. Tradycyjna kuchnia musi walczyć z popularnością Fast Foodu – tanimi szybkimi daniami, niemającymi nic wspólnego z tradycyjną lokalną, zdrową kuchniąCóż, tradycja często musi ustąpić popularności hamburgera, frytek czy też kawałków
kurczaka w panierce. Ale mimo tak mocnej i napastliwej konkurencji o żołądki turystów ze strony Fast Foodu, tradycyjne lokalne dania serwowane w setkach małych i większych restauracji, knajpek i barów cieszą się uznaniem milionów turystów z całego świata. Warto będąc na plaży na Ibizie odwiedzić jakąś lokalną knajpkę i spróbować lokalnych specjałów.SmacznegoArT