ßßß
Składniki na formę 25cmx25cm:100g masła2 łyżki płynnego mioduokoło 200ml słodkiej śmietanki kremówki150g herbatników maślanych (można więcej)150-200g połamanej na kawałki czekolady (użyjcie ulubionej)2 łyżki stołowe cukru pudru2 łyżki mlekaszczypta kakaoWykonanie:Posmarować cienko tłuszczem płytką formę do pieczenia (i można wyłożyć pergaminem).W rondlu powoli podgrzewać masło, miód, mleko i kakao, cały czas mieszając, aż masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.Herbatniki przesypać do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w robocie kuchennym. Jeśli wybierzecie metodę "na wałek", nie rozbijajcie herbatników uderzając w nie wałkiem, ale starajcie się je wałkować, trochę jak ciasto. Rozgniatajcie ciasteczka partiami, nie wszystkie na raz. Taka metoda daje lepsze rezultaty.
Rozgniecione herbatniki wsypać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać.Wyłożyć masą formę, dobrze dociskając wnętrzem dłoni i schładzać w lodówce, aż stwardnieje.Wrzucić kawałki czekolady do żaroodpornej miski, dodać cukier puder i połowę śmietanki. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. Jeśli masa jest bardzo gęsta, należy dolać więcej śmietanki i dobrze wymieszać. Gotowa czekolada powinna dać się wylać z miski i łatwo rozprowadzić po ciasteczkach.Wylać masę na spód herbatników i równo rozprowadzić. Pozostawić aby stężała.Ostrym nożem pokroić na trójkątne kawałki i podawać.