Wykonanie
To
lody wyłącznie dla prawdziwych twardzieli.Oczywiście wcale nie dlatego, że gryzą, drapią, duszą czy coś, ale - bo są zrobione z surowych
jajek, a wiem, że niektórzy boją się takich wręcz panicznie.Ja się akurat nie boję. I to nie boję się tak bardzo, że aż... strach.;)Nie może bać się surowych
jajek ktoś wychowany na jajkach na miękko, lekko ściętych omletach, koglu - moglu i tortach z masami na surowych żółtkach a także
majonezie własnej roboty (z wychowaniem na tym ostatnim, to trochę przesadziłam, bo
majonez zaczęłam jeść dopiero w wieku 20 lat, no ale taki właśnie jadło się zawsze w moim domu rodzinnym).;)Tak czy owak strach w tych okolicznościach i po takich doświadczeniach byłoby przecież kompletnie nielogiczny.I faktycznie - jajeczny problem nie jest i nigdy nie był moją bolączką.Stąd pomysł na "groźne"
lody.Zresztą nie tylko stąd - również dlatego, ponieważ tu gdzie mieszkam nie widziałam nigdy niskokalorycznych
lodów, a takie właśnie były mi ostatnio potrzebne do wykonania -> przeproszeniowych brioszek .Nie to nie.Zrobiłam je więc je sama.:)

Bez maszynki.I mimo, że ten proces nie był jakoś szczególnie kłopotliwy, to jednak myślę tak sobie, że taka maszynka okazałaby się wielce przydatnym sprzętem w moim domu.Lodożercy, a zwłaszcza ci na redukcji, powinni ułatwiać sobie życie, ot co.:)Wartość energetyczna
lodów nie przekracza 460 kcal. Mają przy tym stosunkowo mało tłuszczu i węglowodanów, są za to prawdziwą kopalnią
białka - zawierają go dwukrotnie więcej, niż
lody sklepowe!Składniki:2
jajka1
białkoodrobina
soli1/2 szklanki
jogurtu naturalnego /z racji
waniliowego weekendu użyłam waniliowej Activii/1 szklanka
serka homogenizowanego niskotłuszczowego /użyłam 3%
serka Pilos/słodzikopcjonalnie do przybrania
owoce i
sok owocowy /użyłam połówek
moreli i rozpuszczonego niskocukrowego
dżemu morelowego z odrobiną zaprawy pomarańczowej/

Wykonanie:
Żółtka oddziel od
białek i zmiksuj wraz z
jogurtem,
serkiem i słodzikiem na gładką masę.
Białka z odrobiną
soli ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą
jogurtowo -
serową.Całość włóż na 2 godziny do zamrażalnika, co 15 minut mieszając, żeby zapobiec tworzeniu się kryształków
lodu.Podawaj po lekkim rozmrożeniu.Moje refleksje:
Mogę o sobie powiedzieć, że jestem smakoszką
lodów - jeśli już je jem, to tylko określone - takie o konsystencji gęstego, aksamitnego kremu, bez tłustego filtra - jestem w tym temacie szalenie wybredna.Te
lody nie są aż tak wyrafinowane, ale biją na głowę wiele, jeśli nie większość dostępnych w sprzedaży - myślę, że to dla nich dostatecznie dobra rekomendacja.:)Gotowe!

Bardzo smacznego!Przepis dodaję do akcji Mirabelki ->
Waniliowy weekend .