ßßß
Kolejny wspaniały przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu” (National Geographic)!Tak reklamowany jest przez autorów książki: „Połączenie octu balsamicznego z czarnym pieprze zaskakująco świetnie pasuje do słodkich truskawek.”Sprawdziłam i… potwierdzam! MniamPs. Przepis poleciła mi jedna z Czytelniczek LS. Małgosiu, dziękuję!
Składniki: (4 porcje)500 g truskawek bez szypułek2 łyżki dobrego octu balsamicznego1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu2 łyżki masła2 czubate łyżki cukru trzcinowegododatkowo:gęsty jogurt naturalny/twarożek naturalny/mascarpone
Wykonanie:Truskawki skropić octem, oprószyć pieprzem i wymieszać. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć 2 łyżki masła, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy się roztopi wyjąć, potrząsnąć, tak aby masło pokryło całe dno. (Uwaga: Nie trzymać masła zbyt długo w piekarniku, aby się nie przypaliło!)Wsypać truskawki (muszą leżeć w jednej warstwie!), wlać wyciekły z nich sok, oprószyć cukrem i delikatnie wymieszać.Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do czasu aż truskawki „zwiędną”, a płyn zgęstnieje. Wyjąć i odstawić aby lekko przestygły. Podawać z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, twarożku lub serka mascarpone.Smacznego
OKOŁOBLOGOWOWażna wiadomość dla wszystkich wielbicieli ogrodów i nie tylko😉Moi Drodzy,Z radością donoszę, że Klaudia, autorka wspaniałego bloga Organic Garden, zaprosiła mnie do współpracy przy najnowszym wydaniu internetowego magazynu boBio ! Gorąco polecam!
Przyznaję, że było to dla mnie całkiem nowe wyzwanie i cieszę się ogromnie, że Klaudia dała mi taką szansęPzdr AniadoI jeszcze parę zdjęć polecanego dzisiaj deseru